01 Rediin ulkomaalaisvahvistus!
Julkaistu: 11.08.2014 00.00

01 Rediin ulkomaalaisvahvistus!

EVU 01 Red sai huippuvahvistuksen Liettuasta, kun Martynas "Mara" Grinius liittyi joukkueeseen elokuun alkupuolella. Maran vanhemmat ottivat yhteyttä joukkueeseen jo keväällä pyytäen päästä näytille. Heti ensisilmäyksellä näki, että poika on lahjakas kaikilta lajitaidoiltaan, eikä pelikäsityksessäkään ole moittimista. Viikon suomivierailulla Gelezinis Vilkaksen kasvatti tykäistyi seuraan ja joukkueeseen, ja kun joukkueen valmennus näytti vihreää valoa, siitä lähtivät käyntiin järjestelyt asumisen ja koulunkäynnin ja muiden käytännön asioiden kanssa. Mara muuttaa Suomeen ilman perhettään ja asuu kolmessa EVU-perheessä kevääseen saakka. Mara on aloittanut jääkiekon Liettuassa jo hyvin pienenä seuraten oman isänsä pelejä "NHL:ssä" (Night Hockey League). Viime kaudella Mara pelasi niin oman joukkueensa kanssa kuin myös Venäjällä Svetlogorskin joukkueessa. Pelitaidoista jotain kertoo se, että viime kevään (24 joukkueen) Riika Cupissa - jossa EVU 01 Red sijoittui toiseksi - Mara sijoittui turnauksen pistepörssissä toiseksi, vaikka oma joukkue jäikin sijoille "ynnämuut".

"Saamme joukkueeseemme huipputaitavan ja hyvän joukkuepelaajan. Se mistä olen erityisen ylpeä on tapa, jolla pojat ovat ottaneet Maran vastaan. Vaikka yhteistä kieltä ei ole kuin Faustaksen kanssa, sujuvasti nuo pojat kuitenkin näyttävät kommunikoivan Maran kanssa suomi-englanti-elekieli -sekoituksella, ei onnistuisi aikuisilta", kertoo Redin vastuuvalmentaja Fagu.

"Jos SM-liigaan tulevat ulkomaalaisvahvistukset ovat tullessaan huonossa kunnossa, niin toista maata on meidän vahvistus. Mara sattui tulemaan ensimmäisiin harjoituksiinsa, jossa yllätyksenä juostiin 30 minuutin juoksutesti. Testihän meni Suomi-Liettua maaotteluksi, joka tällä kertaa päätyi Suomen voittoon, kun Petrus voitti juoksun 10 metrin erolla Maraan. Molemmat juoksivat lähes 7 kilometriä, joka on kova tulos 13-vuotiaille"; jatkaa Fagu.

 

10 kysymystä Maralle:

Miksi tulit juuri Suomeen pelaamaan jääkiekkoa? "Halusin lähteä kehittymään jääkiekkoilijana, koska Liettuassa siihen ei ole niin hyvät mahdollisuudet kuin Suomessa. Ja Suomessa pelataan hyvää lätkää"

Entä, miksi juuri EVUun? "Näin EVUn pelaavan Riika Cupissa, ja pidin joukkueen tavasta pelata lätkää. Keväällä kun kävin ensimmäistä kertaa Suomessa ja EVUn treeneissä, kaikki olivat tosi ystävällisiä. Ja totta kai Faustaksella, joka on myös Liettualainen, oli iso merkitys joukkueen valinnassa" (Faustas on maalivahti, joka pelannut EVUssa luistelukoulusta lähtien)

Tavoitteet jääkiekossa? "NHL, joukkueella ei väliä"

Millä mailalla pelaat? "Bauer APX1"

Lempiruoka? "Mummon tekemä perunamuussi ja lihapihvi"

Mistä muusta pidät Suomessa jääkiekon lisäksi? "Täällä on rauhallista ja kaunista"

Pelipaikka? "Hyökkääjä, mieluummin sentteri"

Vahvuus jääkiekossa? "Luistelu ja pelikäsitys"

Missä kehitettävää? "Kaikessa"

Onko jo koti-ikävä: "Ei"

Seuran uusimmat